Teknoloji ve tasarım

6.- 7. ve 8. Sınıfların Teknoloji ve Tasarım Dersleri - Siteye Üye Olmadan Çoğu Başlıktan Yararlanamazsınız - Siteye Üye Olduktan 12 Saat İçinde Siteye Giriş Yapabileceksiniz
 
AnasayfaKapıGaleriSSSAramaÜye ListesiKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 Bilinmeyen İlkler

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Kadın
Mesaj Sayısı : 118
Yaş : 22
Nerden : İzmir
Sınıfı : 8-A
Ruh Hali :
Takım :
Başarı Puanı :
100 / 100100 / 100

Aktiflik :
85 / 10085 / 100

Yaptığı Paylaşımlar :
95 / 10095 / 100

Kötü İtibar :
0 / 1000 / 100

Kayıt tarihi : 09/09/08

MesajKonu: Bilinmeyen İlkler   Ptsi Ekim 06, 2008 6:46 pm

ilk tuvaletli uçak
Rusların dev yolcu uçağı Russky Vitiaz'dır.Çizimleri Igor Sikorski tarafından yapılan uçağın deneme uçuşu, 13 mayıs 1913 günü Petrograt'da gerçekleştirildi. uçakta yapılan tuvaletin alafranga olup olmadığı bilinmemekle birlikte, Sikorski'nin belirli bir yükseklikteki insanların tuvalet gereksinimlerini ve sorunlarını çözümlemeye düşünen ilk bilim adamı olduğuna kuşku yoktur.

İlk kaşık
İlk insanlar, deniz hayvanlarının kabuklarını kaşık yerine kullanmayı öğrendiler. Eski Yunanlılar da yumurta yemek için tahtadan kaşık yaptılar. 17. yüzyıla gelinceye6 değin, yemek pişirirken tencere ve kazanları karıştırmak için kullanılan kaşık, o dönemden sonra bıçak ve çatal ile birleşerek, yemek masalarındaki yerini aldı.

ilk akrepli ve yelkovanlı saat
1665 yılında, İngiltere'nin Bermondsey kentinde John Fitter tarafından yapıldı. o güne gelinceye değin, cep saatlerinde yalnız saatigösteren bir kol vardı. fitter'ın geliştirdiği teknik sayesinde hem saati, hemde dakikayı gösteren saat yapılmış oldu.

İlk Yoğurt
Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genelilikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltiimiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır.
Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır. Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir?
Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi. Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.
Oktay ince de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi.
Araştırmasında deneyselolarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı.

ince, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor:

"Doğal mayalar, içerdikleri çeşitli mikroorganizmalar ve bazı kimyasalların (formik asit ve türevIeri vb.) sütü fermente etme özellikleriyle sütün yoğurda dönüşmesini sağlıyor. Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sl ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu. Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken,lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik.

Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi. Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik analizleri ve besin kalitesini de araştıracağız."

_________________
KARABAGLAR 75. YIL ILKÖGRETIM OKULU
8-A SINIFI : EZGİ CAN

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://teknolojivetasarim.ace.st
 
Bilinmeyen İlkler
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Teknoloji ve tasarım :: İcatlar & Buluşlar :: Geçmişten Bugüne İcatlar & Buluşlar-
Buraya geçin: